Fordulatszám és fogyasztás mérése egyszerűen

2022. április 8.

Mostanság egyre jobban kell figyelni a járművek fogyasztására, hiszen a feleslegesen elvesztegetett literek többszörösen meglátszódnak a havi költségeken. Az alábbi cikkben bemutatjuk, mivel tudunk önnek segíteni, hogy könnyebben átlássa a flottáját és spórolni is tudjon.

VáltóolajAutomata váltónál és modernebb járműveknél egyszerű a feladat, hiszen ki kell választani az eco, eco+ üzemmódot és óvatosan gyorsítgatni, viszont a legtöbb jelenleg is közlekedő autó még kézi váltóval van szerelve, ahol sokkal több múlik a sofőr vezetési stílusán. Pár éve ugyan megjelentek a váltásjelzők a műszerfalon, és ha ezeket követi sofőrünk, nagy hibát nem követ el, de az sem mindig pontos. Ha nincs ilyen az autóban, törekedni kell a legalacsonyabb fordulatszámra anélkül, hogy érezhetően szenvedne, rángatna, remegne az autó. A legtöbb motor 1500-as percenkénti fordulatszámtól már jól működik, ami átlagos váltóáttételezésnél azt jelenti, hogy alacsonyabb fokozatokban legkésőbb 2500-as fordulatszámnál, negyedikben-ötödikben már kétezernél lehet feljebb kapcsolni.

Kerülni kell a padlógázas gyorsítást és a hirtelen fékezést, mivel az mindent, csak nem optimális fogyasztást eredményez. Egy kellemes, egyenletes ütemben kell haladni, és előre gondolkodni, viszont fontos, hogy nem lehet mindent feláldozni a spórolás oltárán, hiszen az indokolatlanul lassú vezetés is pont ugyanolyan veszélyes, mint a sebességhatár feletti kocsikázás.

És hogy miben tudunk mi segíteni?

A jármű központi rendszere folyamatosan gyűjti a fordulatszám, üzemanyagszint és pedálpozíció adatokat, így azokat CAN-BUS bekötéssel rendkívül egyszerűen ki tudjuk nyerni, és a felületen megjeleníteni.

A fordulatszámadatokból pontos következtetéseket vonhat le a sofőr gépjárműhasználatával kapcsolatosan, emellett képesek vagyunk grafikonon megjeleníteni az aktuális gázpedál pozíciót is, ami százalákosan mutatja meg, hogy adott pillanatban éppen mennyire nyomták le a gázpedált a gépjárműben. Ilyen adatok még a tank aktuális szintje és bizonyos járműveknél az elfogyasztott üzemanyag mennyisége is.

Ezek a grafikonok, mint minden más, korlátlan időre visszamenőlegesen lekérhetőek. Ezen adatok segítségével ön egészen pontosan kiszűrheti a nem megfelelő gépjárműhasználatot, megóvva ezzel autója épségét és a cége profitját, illetve a költségelszámolást is leegyszerűsíti. Ezen felül segít kiszűrni a munkahelyi visszaéléseket, mint a benzinlopás, amiről az alábbi cikkünkben írtunk: https://www.fleetware.hu/hirek/a-jarmukovetes-5-elonye/

2022. április 8.